دیروز در تاریخ – رویدادها و مناسبت‌های تاریخی به زبان طنز

داستان کوتاه

آنتون چخوف

یکصد و شصت سال پیش در چنین روزهایی چخوف پا به دنیا گذاشت. البته در اینکه با پا متولد شد یا با سر، بین علما اختلاف است. متاسفانه هنوز فیلم‌برداری از اطاق عمل، خیلی مد نشده بود.

پدر چخوف بقالی داشت ولی شدیدا به موسیقی علاقمند بود و بیشتر اوقاتش را با جدیت صرف یادگیری موسیقی می‌کرد. در اثر همین تلاش‌های مجدانه، ورشکست شد و خانواده شبانه از ترس طلبکار و شرخر به مسکو فرار نموده و چخوف را مانند فیلم «تنها در خانه»، در تاگانروگ جا گذاشتند.

چخوف در نهایت پزشک شد، اما پزشکی که خودش دائما بیمار بود. طفلک از این تناقض و طنز تلخ روزگار، حسابی قاطی کرده بود. در نهایت پس از شرکت در دوره جامع «یادگیری زبان بدن»، با بدنش مذاکره مفصلی کرد و فهمید این طنز تلخ نشانه است و او در آینده طنزنویس بزرگی خواهد شد.

اولین اثر چخوف، «بی‌پدری» نام دارد. به گفته کارشناسان، اسم این نمایشنامه اول «بی‌پدر» بوده و پدر نامرد چخوف را مورد خطاب قرار می‌داده که نهایتا تحت فشار وزارت ارشاد و کمیسیون کشاورزی مجلس روسیه، به «بی‌پدری» تغییر یافته است.

چخوف در طول عمر چهل و چهار ساله‌اش، با سوزاندن فسفر قابل توجهی موفق به نوشتن حدود هفتصد داستان کوتاه شد و درنهایت بر اثر عدم مدیریت فسفر و خون‌ریزی مغزی درگذشت.

تقویم تاریخ میلادی 2022-01-29

تقویم تاریخ شمسی 1400/11/09

مونتسکیو

این اندیشمند فرانسوی حدود سیصد و سی سال پیش در قبیله‌ای حقوقدان در فرانسه به دنیا آمد. او هم حقوق خواند و گرنه ممکن بود به روش گولا گولا مجازات شود.

ابتدا دادستان شد و مجرمان را به شیوه دادستانی مجازات نمود. اما این روش را موثر نیافت. پس وکیل شد و مجرمان را به شیوه وکالتی و با گرفتن حق‌الوکاله نجومی، (مجازات) نمود. البته حقوق پایین دادستانی و عدم اجرای نظام هماهنگ پرداخت هم در این چرخش، بی‌تاثیر نبود.

مونتسکیو، کتاب معروفی به نام روح‌القوانین نوشت که در فرانسه مورد استقبال قرار نگرفت. برعکس، انگلیسی‌ها این کتاب را روی چشم خود گذاشتند و مادران بدجنس انگلیسی از لج فرانسوی‌ها، شب‌ها قبل از خواب، برای کودکان خود روح‌القوانین می‌خواندند.

در این کتاب، ملت‌های گرمسیر مستعد تنبلی، ملت‌های سردسیر جاه طلب و ملت‌هایی با آب و هوای معتدل آزادی‌خواه هستند. بدین ترتیب اولا گرمایش زمین، مهمترین مقصر مشکلات سیاسی در سراسر دنیاست و ثانیا مشخص نیست که اگر کشوری چهار فصل باشد ملت باید چه غلطی بکنند.

همچنین مطابق با نظرات بزرگوار، همیشه در جنگ‌ها شمالی‌ها جنوبی‌ها را مغلوب می‌کنند. حالا اگر شرقی‌ها با غربی‌ها، اختلافی داشته باشند، تکلیف مشخص نیست و طرف‌های درگیر باید تا ابد تو سر و کله هم بزنند.

کتاب مونتسکیو در ایران ترجمه شده است که ترجمه فاخری به حساب نمی‌آید. ظاهرا در مقطعی، مصدق برای ترجمه این کتاب به دهخدا گیر سه پیچ‌ داده‌بود.
اما دهخدا می‌گوید: «فعلا وقت ندارم، دارم چرند و پرند می‌نویسم» و بعد هم موبایل خود را از دسترس خارج می‌کند. سایر مترجمان هم به احترام! دهخدا کنار می‌کشند تا ثابت کنند نظریه مونتسکیو در مورد مناطق گرمسیری، خیلی هم بیراه نبوده‌ است.

تقویم تاریخ میلادی 2022-01-18

تقویم تاریخ شمسی 1400/10/26

مظفرالدین شاه

دوازدهم دیماه سال 1285، مصادف است با سالروز درگذشت مظفرالدین شاه قاجار که سفرهای سه‌باره او به اروپا، ازجمله درخشان‌ترین خدمات این شاه قاجار به ملک و ملت به شمار می‌آید.

سفر اول بعد از استقراض ۲۳ میلیون روبلی از دولت فخیمه روسیه و واگذاری درآمد گمرکات ایران صورت گرفت و هفت ماه به طول انجامید. ظاهرا شاه شاهان قصد داشتند با این پول، فلنگ را بسته و کنار خاوری و سایر اختلاس‌گران شریف، برای خودشان زندگی آرامی دست و پا کنند. اما اطرافیان به ایشان یادآوری کردند، که این سناریو مال احمد شاه است و نامبرده را به زور به مام میهن بازگرداندند.

اما دل کوچک اعلیحضرت طاقت نیاورد و دو سال بعد با اخذ وامی جدید از روسیه، دوباره عازم سفر شش ماهه به اروپا شدند.
.
سفر سوم کاملا متفاوت بود. شاهنشاه دیگر به روس‌های نامرد تکیه نفرمودند. واقعا مرحبا! مگر سفر اروپا چقدر می‌ارزد که بخاطر آن از روس‌ها دریوزگی کنیم. این‌بار شاهنشاه در یک دهان کجی آشکار به روسیه، ۲۹۰ هزار لیره‌ای از بانک شاهنشاهی که وابسته به انگلستان بود استقراض فرمودند و با این تدبیر بی‌نظیر، خرج سفر سوم به فرنگ هم جور شد. علی برَکت ‌الله

تقویم تاریخ میلادی 2022-01-02

تقویم تاریخ شمسی 1400/10/12

صدام حسین

دیکتاتور سابق عراق، به جرم جنایت علیه بشریت، به اعدام با طناب دار محکوم شد.

صدام شدیدا به این حکم اعتراض کرد و گفت: «بابا مگه من مجرم مواد مخدرم که دارم بزنید. حتما قراره مردم هم تماشا کنند و بعد از مراسم با جنازه‌ام سلفی بگیرند. اصلا طبق قانون، نظامیان عراق باید تیرباران شوند.
یادش به خیر، خود من به دلایل انسانی، فقط تیرباران می‌کردم. البته گاهی به ناچار از خوراندن سم، کشتن زیر شکنجه ، لیز خوردن از ارتفاع به دلیل سرگیجه مزمن و سقوط از هلی کوپتر به دلیل شوخی بیجای خلبان هم استفاده می‌کردیم.»

دادگاه درخواست صدام را  قویا رد کرد و نامبرده در اردوگاه عدالت شهر کاظمین، به دار اویخته شد. البته داستان به این سادگی هم نبود.

صدام روز اعدام خیلی شاخ شده بود. چشم‌بند را پس زد، با نگهبان دهان به دهان شد. کار داشت به دست به یقه شدن می‌کشید که نماینده دادستان که ظاهرا دکترای حل تعارضات سازمانی از یکی دانشگاه‌های مکاتبه‌ای منطقه گرفته بود، چهارپایه را کشید و صدام را هوا کرد تا هرچه سریعتر تعارضات را حل و فصل نماید.

تقویم تاریخ میلادی 2021-12-30

تقویم تاریخ شمسی 1400/10/09

لوئی پاستور

لوئی پاستور شیمی‌دان و زیست‌شناس بزرگ زمانی پا به عرصه علم گذاشت، که فرانسه درگیر مشکلات خیلی بزرگی بود. مثلا دلسترهای تولیدی سریع فاسد شده و اجبارا دور ریخته می‌شدند و این امر، خون به جگر فرانسویان کافر می‌کرد. پاستور این مشکل را حل کرد و پا به مرحله بعدی گذاشت.

در مرحله بعدی، دام‌ها درد و مرض گرفته و تلف می‌شدند و چیزی نبود که فرانسویان با دلستر کوفت کنند. لوئی این مشکل را هم حل کرد و به مرحله نهایی رفت.

مرحله نهایی مربوط به مرگ و میر خود آدم‌ها بود. نمونه آن همسر خود لوئی بود که شش هفت شکم زایید اما فقط دو تا از نمونه‌کارها به سن بلوغ رسیدند. البته مادر لوئی اعتقاد داشت که اشکال از جای دیگری است و اصرار داشت که دختر اقدس خانم، همسایه کوچه بالایی را برای لوئی بگیرد.

اما پاستور که تریپ عشق و وفا برداشته بود و احتمالا تحت تاثیر فیلم «مرد خانواده» نیکلاس کیج قرار گرفته بود، زیر بار نرفت و با لجبازی بچه‌گانه خود، برای امراض انسانی هم واکسن درست کرد.

اصطلاح «مرد پاستوریزه» هم از همین جا بر سر زبان‌ها افتاد و اشاره به مردی ببو گلابی دارد که مانند پاستور، دنبال ازدواج محدد و از این قبیل مقولات نباشد.

سرانجام، حدود صد و بیست سال پیش، مغر پاستور از همراهی با او انصراف داد و گفت: «داداش دیگه رو ما حساب نکن» و این مرد بزرگ در سن ۷۳ سالگی بر اثر سکته مغزی درگذشت.

تقویم تاریخ میلادی 2021-12-28

تقویم تاریخ شمسی 1400/10/07

نوآم چامسکی

حدود هفتاد سال پیش در چنین روزی، نوآم چامسکی، زبان‌شناس و فیلسوف آمریکایی، از پدر و مادری یهودی متولد شد.

این زبان‌شناس معروف معتقد بود که یادگیری زبان مادری کاملا ارثی بوده و نقش محیط اطراف کودک، مانند نقش پراید در تصادفات جاده‌ای، ناچیز است.

مادر نوآم بعد از شنیدن این نظریه گفت:«ننه جز جیگر بزنی! این همه زحمتت رو کشیدم، برات لا لا لا لا گل پونه خوندم. این بود دستمزدم؟ الهی مثل اجدادمون سفیر و سرگردون بشی.»

نوآم سفیر نشد، ولی افکارش همیشه سرگردان بود.

مثلا یک روز از سیاست‌های هسته‌ای ایران دفاع می‌کرد، فردایش با اپوزسیون فالوده شیرازی می‌خورد و آبلیموی آن را هورت می‌کشید. دو سه روز بعد با روزنامه‌های داخل ایران مصاحبه می‌کرد و عمه غرب را مورد عنایت قرار می‌داد. دوباره آخر هفته با اپوزسیون، بندری و دلستر دست‌ساز می‌خورد و با آروغی گنده، اعلام حمایت می‌کرد.

خلاصه همه در وصفش می‌گفتند: «کی هستی و چی هستی فقط خدا می‌دونه، حل این معما ما رو کرده دیوونه!»

تقویم میلادی 2021-12-07

تقویم شمسی 1400/09/16

روز ملی تایلند

نود سال پیش در چنین روزی کشور تایلند تاسیس شد.

این کشور زیبا، دارای معابد و موزه‌های فراوانی است و بسیاری از هموطنان به همین دلیل به تایلند عزیمت می‌کنند. البته نه فقط برای دیدن موزه. منظورم این است که به قصد خرید هم می‌روند. البته نه فقط برای خرید. این دفعه منظورم همان است که می‌دانید.

تایلند صادرات زیادی دارد. خودرو، لوازم برقی، شکر و سایر چیزهایی که برای مشتریان، دست کمی از شکر و قند و عسل ندارند.

زبان تایلندی، یکی از سخت‌ترین زبان‌های دنیاست که البته به آن نیاز چندانی ندارید و بدون استفاده از زبان هم می‌توانید کار خود را راه انداخته و حسابی لذت ببرید. ضمنا پادشاه تایلند زبان خاصی دارد که هیچ‌کس دیگری اجازه استفاده از آن را ندارد. کاربرد این زبان مشخص نیست و احتمالا مربوط به زمانی است که پادشاه بلند بلند فکر می‌کند یا عصبانی است و اجداد خود را مورد عنایت قرار می‌دهد.

سیستم سیاسی تایلند، خیلی شیر تو شیر است. یعنی پادشاهی است ولی نخست وزیر همه کاره است. گاهی هم نظامیان کودتا می‌کنند و نخست وزیر هیچ‌کاره می‌شود. خلاصه در سفر به تایلند،  داخل هرچه می‌شوید، داخل سیاست نشوید که خیلی خطرناک است.

تقویم میلادی 2021-12-05

تقویم شمسی 1400/09/14

نادرشاه افشار

سیصد و خرده‌ای سال پیش در چنین روزی، پسری در ابیورد متولد شد که تعجب همگان را برانگیخت. آخه مردم آن زمان با طرح‌های افزایش جمعیت اصلا حال نمی‌کردند و زایمان خیلی نادر بود. از این روی، اسم او را هم نادر گذاشتند.

برخی مورخان نادر را «ناپلئون آسیا» و برخی دیگر ناپلئون را «نادر اروپا» و دسته سوم هم عابدزاده را «عقاب آسیا» خطاب می‌کنند. کلا مورخان حرف مفت زیاد می‌زنند، شما توجه نکنید.

نادرشاه، رزومه پرباری دارد که اولین مورد آن، جنگ با ملک محمود و آزادسازی زمین‌های مشهد از چنگ او بود که به گفته ناظران، مشکل پدیده شاندیز نیز ریشه در همین واقعیت تاریخی داشته و بازهم پای محمود در میان است.

بعد از رسیدن به پادشاهی، نادر نیروهای افغانی را شکست داد و قندهار را تصرف کرد و افغان‌ها هم به ناچار به سپاه نادر پیوستند. اما چند نفری به مرزهای مغول فرار کردند و توی اینستاگرام برای نادر شاخ بازی درآوردند. نادر هم که از این قرطی‌بازی‌ها متنفر بود، سرزمین مغول را تصرف و این چند نفر را تا سر حد مرگ کتک زد و فیلم آن را استوری کرد.

برای فان قضیه هم سر راه به هندوستان حمله کرد و بعد از غارت طلا و جواهرات و گرفتن چند تا سلفی با تاج محل، پیروزمندانه به ایران بازگشت.

نادر در اواخر عمر، خیلی شکاک شده بود و به همه گیر می‌داد. صبح به صبح فرماندهان سپاهش را به خط می‌کرد و  بعد از نگاهی عمیق، خائنین را عین خیار مجلسی سوا می‌کرد. بسیاری این رفتار نادر را نتیجه دیدن بیش از حد فیلم‌های هیچکاک می‌دانند.

همین رفتارها، باعث شد تا فرماندهان از ترس مجازات، نادر را به قتل برسانند تا به همه ثابت شود که طفلک خیلی هم شکش بی‌دلیل نبوده‌است.

تقویم تاریخ میلادی 2021-11-23

تقویم تاریخ شمسی 1400/09/02

دختر لر

نود سال پیش در چنین روزی، اولین فیلم فارسی تاطق، به نام دختر لر در ایران به نمایش درآمد.

البته ناطق که چه عرض کنم. هنرپیشه دختر لر، اصالتا کرمانی بود و با لهجه غلیظ کرمانی صحبت می‌کرد. بقیه هم که فارسی را با لهجه هندی صحبت می‌کردند، آخر فیلم در هندوستان ساخته می‌شد. خلاصه ناطق و صامت بودن فیلم خیلی تفاوت نمی‌کرد.

فیلم داستان زندگی بچه پولداری به نام گلنار است که پس از حمله راهزنان به شهر، اسیر دست آنها شده و بعدا وادار به رقاصی در کافه‌ها می‌شود. روزی، یکی از ماموران دولتی به نام جعفر که به قصد مذاکره با راهزنان آمده بود، با گلنار آشنا می‌شود.

مذاکرات شکست می‌خورد و جعفر اسیر راهزنان می‌شود، اما با کمک گلنار فرار می‌کند و در حال فرار دست خالی کلی راهزن و از جمله سردسته آنها را می‌کشد. خوب فیلم فارسی که در هند و تحت تاثیر سینمای بالیوود ساخته شود، بهتر از این در نمی‌آید.

تقویم تاریخ میلادی 2021-11-21

تقویم تاریخ شمسی 1400/08/30

عهدنامه نصوح پاشا

چهارصد سال پیش در چنین روزی عهد‌نامه نصوح پاشا بین ایران و عثمانی امضا شد و سرزمین‌های اشغالی، به ایران بازگشتند.

داستان از اینجا شروع شد که شاه عباس یک روز که مثل بچه‌های خوب ناهارش رو تا ته خورده بود و داشت برای دسر، پاناکوتا می‌لمباند، رو به روانپزشک کشیک کرد و گفت: «زندگی خیلی یکنواخت شده. اصلا حال نمی‌ده. زود بگو چه کنم تا نکشتمت.»

روانشناس هم که از عثمانی زن گرفته بود و از مادرزنش دل پری داشت بی‌درنگ گفت: «قربان به عثمانی حمله کنید.»

شاه عباس هم در یک فرصت طلایی، وقتی عثمانی‌ها مشغول زندگی کردن سریال «حریم سلطان» بوده و نصف وقت با ارزش خود را  صرف نوشیدن شیر موز و معجون هفت مغز با عسل، و نصف دیگر را صرف تخلیه همین اقلام می‌کردند، به عثمانی حمله کرد.

سران عثمانی که در حمام مشغول گرفتن ماساژ ویژه با روغن زیتون اضافه بودند، حسابی غافلگیر شده و معاهده را امضا کردند.

البته شاه عباس قبول کرد تا سالانه دویست بار ابریشم، به عنوان خراج به عثمانی بدهد. اما بعد از سه سال، به بهانه کاهش تولید ناشی از کرمکی شدن کرم‌های ابریشم، رواج پدیده کودک همسری و افزایش مصرف گاز در فصل زمستان، از دادن خراج خودداری کرد.

همین امر باعث فعال شدن مکانیسم ماشه و بروز جنگ دیگری شد که در آن جنگ هم عثمانی دوباره تسلیم و پیمان دیگری را با ایران امضا کرد. بعد از آن عثمانی‌ها با خود می‌گفتند: «هیچ وقت صداقت یک ایرانی را امتحان نکن، چون بدجوری رکب می‌خوری.»

تقویم میلادی 2021-11-20

تقویم شمسی 1400/08/29

بیل در ویتنام

بیست سال پیش در چنین روزی، بیل کلینتون، رئیس جمهور آمریکا از ویتنام بازدید کرد.

مقامات ویتنام در بدو ورود توضیح دادند که برنامه‌های متنوعی برای او در نظر گرفته‌اند، از جمله بازدید از موزه جنگ ویتنام، تا آقای رئیس جمهور با شیرین‌کاری‌های کشورش در طول جنگ ویتنام و کشتار مردم بی‌گناه آشنا شود.

اما بیل چشمکی زد و گفت: «اول میخوام به اون خیابون معروفه برم و ماساژ تایلندی! بگیرم. اصلا واسه همین اینجام.»

مقامات ویتنام گفتند:«داداش اشتباهی اومدی. تایلند هشتصد کیلومتر اونورتره. اینجا ویتنامه.»

در این هنگام تازه بیل فهمید که مسئول تشریفات کاخ سفید چه اشتباهی کرده‌ و زیر لب گفت: «مگه اینکه به کاخ سفید برنگردم. میدم تو سالن بیضی، بیضی‌هات رو بکشن دایره بشه. مرتیکه سر به هوا !»

تقویم تاریخ میلادی 2021-11-16

تقویم تاریخ شمسی 1400/08/26

جواهر لعل نهرو

صد و بیست سال پیش در چنین روزی، جواهر لعل نهرو، سیاستمدار بزرگ هندی به دنیا آمد.

در هنگام تولد، فامیل پدری گفتند اسم او باید «جواهر» باشد. درحالیکه فامیل مادری اسم «لعل» را زیر سر گذاشته بودند. نهایتا بعد از یک کتک‌کاری از راه دور به شیوه فیلم‌های هندی، طرفین قبول کردند که اسم نوزاد بینوا، «جواهر لعل» باشد.

البته بعدا فهمیدند که «لعل» نوعی جواهر محسوب می‌شود ولی دیگر دیر شده بود و ثبت احوال، به دلیل تحریم‌ها، احوالش خوب نبود و کارت ملی جدید صادر نمی‌کرد.

جواهر در جوانی در به در دنبال دختری با کمالات برای ازدواج بود. به همین دلیل مادرش او را به خواستگاری دختری به نام «کمالا» برد. اما تا خواست به مادرش توضیح بدهد که منظورش از کمالات این نبوده و آن بوده، مادرش گفت: «هیس! موزت رو بخور، باباش پولداره.»

جواهر در راه استقلال هند، مشقات زیادی کشید و حدود ده سال، به صورت ناپیوسته، مهمان زندان استعمارگر پیر بود و آب خنک خانواده استعمال می‌کرد و از این جهت به عنوان الهام بخش رشته‌های کارشناسی ناپیوسته و علمی کاربردی شناخته می‌شود.

تقویم میلادی 2021-11-15

تقویم شمسی 1400/08/25

داستان یک قطعنامه

هجده سال پیش صدام حسین دیکتاتور عراق، قطعنامه سازمان ملل در مورد حمله به کویت را پذیرفت.

هفت ماه قبل از این تاریخ، عراق با چراغ سبز آمریکا به خاک کویت تجاوز کرد. البته آمریکایی‌ها بعدا گفتند که اولا چراغ سبز نبوده، صورتی کم رنگ بوده است. ثانیا بخشی از پروژه اطاق خواب مخفی رییس جمهور و مربوط به کسی زیباتر از صدام بوده ‌است.

بهرحال، ابرقدرت‌ها در عرض هفت ساعت بعد از اشغال کویت، اولین قطعنامه و در هفت ماه آتی، چهل قطعنامه صادر کرده و قطعنامه‌دان خود را پاره کردند.

کار به جایی رسید که منشی‌های سازمان ملل به خاطر تعداد زیاد قطعنامه، اعتصاب کردند و دبیرکل خودش جای منشی می‌نشست و قطعنامه تایپ می‌کرد. اتفاقا چند بار هم اشتباهی مورد آزار جنسی قرار گرفت و فهمید دلیل اعتصاب منشی‌ها فقط تعداد قطعنامه نبوده، بلکه تعداد فزاینده افراد بیکار و هَول بوده ‌است.

دست آخر هم صدام را با توسری از کویت اخراج کردند تا بفهمد که دنیا مانند سازمان ملل شیر تو شیر نیست و فقط با اجازه قبلی می‌تواند دیگران را مورد آزار و تجاوز قرار دهد.

2021-11-14

1400/08/24

بیهوشی به شرط چاقو

صد و شصت سال پیش در چنین روزی، کلروفورم برای بیهوشی بیماران زیر جراحی مورد استفاده قرار گرفت.

قبل از آن، بسته به خلاقیت و قدرت بدنی پزشکان، از راه‌های گوناگونی برای بیهوش کردن بیماران استفاده می‌شد.

-پزشک و پرستاران داخل کمد اطاق عمل قایم می‌شدند و ناغافل بیمار را پخ می‌کردند، تا از ترس قبض روح و روی تخت دراز شود.

-اگر نمی‌شد حواس بیمار را به خانم پرستار پرت می‌کردند و هنگامی که طرف حسابی در اوج بود، با چوبی، چماقی، پایه سرمی چیزی به سر او می‌زدند تا بیهوش و در اوج خداحافظی کند. البته ممکن بود که برای همیشه بیهوش شود که در اینصورت، در زمان و بودجه هم صرفه‌جویی می‌شد.

-به هوای دارو، به بیمار دلستر می‌دادند. اولش بیمار حسابی شنگول می‌شد و زیر بار عمل نمی‌رفت و می‌خواست با خانم پرستار چاچا برقصد. بعد از عمل هم قاطی می‌کرد و کادر درمان را حسابی به باد کتک می‌گرفت.

-استفاده از مواد مخدر که باعث نشاط بی‌نهایت و خنده‌های ممتد در بیماران می‌شد و اعصاب پزشکان را خط خطی می‌کرد. علاوه بر آن، تقاضا و قیمت جنس را به شدت در جامعه افزایش ‌داده و باعث شد پزشکان کار و زندگی خود را رها و با ایجاد کارتل‌های خفن، به تامین پایدار مواد بپردازند.

-اگر هم بی‌حسی موضعی مثلا در ناحیه پا مدنظر بود، بیمار را وادار می‌کردند تا سه ساعت سر دستشویی ایرانی بنشیند تا تمام اجزای بدنش خواب برود. بعد هم طرف را به همان صورت به اطاق عمل می‌بردند.

خلاصه اینکه، کشف کلروفرم، هم باعث رفاه بیماران بدبخت شد و هم بساط فسق و فجور را از جامعه جمع‌آوری نمود.

2021-11-13

۱۴۰۰/۰۸/۲۲

آپارتاید محکوم شد

جهل و پنج سال پیش، سازمان ملل متحد، نژاد پرستی در حکومت آفریقای جنوبی را شدیدا محکوم کرد.

یکی از مقامات بی‌اعصاب آفریقای جنوبی که خیلی بهش فشار آمده بود در سخنان خود گفت: « اولا اینقدر قطعنامه بدین، تا جر بخورین. ثانیا ما در آفریقای جنوبی نژاد پرستی نداریم. اصلا سیاه‌پوست نداریم. ماندلا نه منه؟

از شما می‌پرسم آیا واقعا مشکل دنیای امروز جدا کردن اتوبوس و مدرسه و محله و شکنجه و کشتار چهار تا کاکا سیاه است؟ باباجون ما برای اداره دنیا برنامه داریم. اصلا مگه قرار نبود حقوق بشر و این قرطی بازیا برای فشار به چین و روسیه باشه؟ ما که از خودتونیم. حالا بگم؟»

به بگم بگم که رسید، مدیر جلسه اعلام کرد که وقت سخنرانی تمام شده و با یک چشمک سوسکی یادآوری کرد که این قطعنامه مانند باد معده جو بایدن فقط برای خنده و سرگرمی اطرافیان صادر شده و ارزش دیگری ندارد.

ملک غازی

صد سال پیش غازی، پسر ملک فیصل، پادشاه عراق، به دنیا آمد. وی از همان ابتدا عین غاز، اهل هوچی‌گری و سر و صدا بود و به همه نوک می‌زد و الکی دعوا راه می‌انداخت.

غازی این اخلاق گندش را در بزرگسالی نیز حفظ کرد و با همه دست به یقه می‌شد. با استعمار انگلیس، کمونیست شوروی، سوسیالیزم،  اصغر آقا سوپری، شوهرِ عمه آخری…

آخر سر هم در حالیکه داشت توی ذهنش با انگلیس می‌جنگید و عمه وی را مورد عنایت قرار می‌داد، با تیر چراغ برق تصادف و به عمه استعمارگر پیر پیوست.

خیلی‌ها معتقدند که تصادف ساختگی و کار انگلیس بوده است. چون بعدا روی تیر، تابلویی پیدا شد که روی آن نوشته بود «آبگوشت با گوشت تازه» که با توجه به قیمت بالای گوشت تازه، خیلی مشکوک بود.

بقیه هم معتقدند که دلیل تصادف، علاوه بر توطئه انگلیس، سرعت بالا و عدم توجه به تیر ده متری و دست در دامان بیگانه داشتن بوده‌ است.

سیمون بولیوار

دویست سال پیش، سیمون جوان تصمیم گرفت که استعمار اسپانیا را از کل آمریکای جنوبی اخراج کند.

اول با مادرش مشورت کرد. ماذرش گفت:« تو اول برو اطاقت رو مرتب کن، شبیه سگ‌دونی شده. بعدش هر غلطی خواستی بکن.»

اما سیمون نا امید نشد و سراغ پدرش رفت. باباش که مشغول شکستن تخمه و تماشای بازی بارسلونا با رئال مادرید بود، برای اینکه سیمون را از سرش باز کند، گفت: «آفرین پسرم، برو انجامش بده، تو می‌تونی.»

همین به سیمون انگیزه داد و توانست بولیوی را مستقل کند. اما این استقلال آبکی دو سال بیشتر طول نکشید.

این بار سیمون با شرکت در کلاس‌های موفقیت‌ «چگونه یک شبه استعمار را اخراج کنیم» و مطالعه زندگی‌نامه استیو جابز، توانست بولیوی را برای همیشه مستقل کند.

البته جانفشانی 6500 یار وفادار او در مقابل 13000 نیروی اسپانیایی هم در این قضیه چندان بی‌تاثیر نبود.

برلین تکه پاره شد

هفتاد سال پیش، بعد از شکست آلمان در جنگ جهانی، برلین مانند گوشت قربانی بین فاتحان تقسیم شد.

البته بعدها عمو استالین به بهانه سوء تغذیه نژاد روس و عدم عرضه گوشت یارانه‌ای، به سهم بقیه فاتحان دست درازی کرد و آلمان شرقی را بصورت شقه‌ای جدا و نوش جان نمود.

در پی این اقدام، آمریکا کلی شاکی شد و بمب افکن به منطقه اعزام کرد و داشت فیلم دوباره جنگی می‌شد که با وساطت سایر کشورها کوتاه آمد.

در نهایت، برلین به دو قسمت شرقی و غربی تقسیم شد و حکومت کمونیستی در مرزها دیوار کشید تا هم از مردم آلمان شرقی صیانت کند و هم جلوی ورود گله‌ای مردم آلمان‌غربی را که از دست غرب وحشی جنایتکار به ستوه آمده بودند، را بگیرد.

در نهایت دیوار برلین بعد از چهل سال جدایی انداختن بین دو ملت فرو ریخت و مشخص شد که پیمانکار دیوار، از اول هم اینکاره نبوده و با رانت و پارتی برنده مناقصه شده است.

اعلامیه طالبانی رضا خان

صد سال پیش در چنین روزی، رضاخان که تازه کودتا کرده بود، اعلامیه‌ای صادر کرد و هدف خود را اجرای احکام شریعت اعلام و مصرف مشروبات الکلی را ممنوع کرد.

داشت کم‌کم گشت ارشاد راه‌اندازی‌ می‌کرد که ملا پاپا عمر، پدربزرگ رهبر فعلی طالبان، پیام فرستاد که: «داداش یکم یواش. قرار نشد همه ابتکارات ما را استفاده کنی. قانون کپی رایت چی میشه؟ تازه خودمان هم صد سال آینده قراره حکومت تشکیل بدهیم، لازم داریم.»

این پیام عجیب در اعماق روح رضاخان اثر کرد و ضمن تغییر کاربری گشت ارشاد، بعدها از آن به عنوان گشت کشف حجاب استفاده کرد.

جنگ جهانی اول

صد سال پیش همین روزها بود که جنگ جهانی اول درگرفت. خوشبختانه دولت فخیمه ایران مثل همیشه بی‌طرف بود. یعنی به همه طرف‌ها به یک اندازه باج می‌داد. که متهم به نقض بی‌طرفی نشود.

با وجود این همه خلاقیت، روسیه و عثمانی از شمال وارد شدند. انگلیس هم که اصلا خارج نشده بود که بخواهد وارد شود.

در پی این حوادث، دولت ایران خیلی مقتدرانه اعلام کرد: «داداش اینجا خاک ایرانه، اشتباهی تشریف آوردید. حالا اشکال نداره، احتمالا جی پی اس‌تون خراب بوده، لطفا سریع‌تر تشریف ببرید.»

ابرقدرت‌ها در حالیکه از این همه شجاعت به تب و لرز افتاده و در به در دنبال واکسن آنفولانزا بودند، در جواب گفتند:«بچه بیا پایین سرمون درد گرفت!»

امتیاز کشتیرانی در کارون

حدود صد و پنجاه سال، در چنین روزی، ناصرالدین شاه که تازه از گرگم به هوا در حرمسرای مرکزی فارغ شده و نفس نفس می‌زد، امتیاز کشتیرانی در کارون را به اسم کشور دوست و برادر آن موقع یعنی انگلستان زد.

انگلیسی‌ها حدود پنجاه سال دنبال این امتیاز ناقابل بود، اما پادشاهان قاجار با اقتدار درخواست آنها را رد می‌کردند.

واقعا چرا؟

-نگران منافع عالیه مملکت بودند.

-نگران منافع مردم بودند.

-نگران منافع خواجه‌های حرمسرا بودند.

نگران پیشرفت پروژه سرسره جدید بودند.

آفرین هیچکدام! از دوست و برادر بی‌اعصاب شمالی یعنی روسیه می‌ترسیدند.

درنهایت ناصرالدین شاه، با هوش و درایت بی‌نظیر خودش، مشکل را حل کرد. اول امتیاز شیلات شمال را به روس‌ها داد و بعد با خیال راحت رفت سراغ امتیاز انگلیسی‌ها!!